info@konitsa-mpougatsa.gr / Τηλ. 210 5573685 - 210 2241340

Η Ιστορία της Μπουγάτσας

Η ιστορία της μπουγάτσας

Η ιστορία της χάνεται  στα βάθη των αιώνων. Πολλοί μύθοι και αλήθειες την συνοδεύουν στα παράλια της Ιωνίας, του Βοσπόρου, στα παλάτια και εργαστήρια της Πόλης, στις διαδρομές και τα εμπορικά περάσματα της Βόρειας Ελλάδας. Γιαννιώτες μάστορες  στην Πόλη πάντρεψαν την τέχνη του αερόφυλλου με την εξαιρετική κρέμα με βάση το φρέσκο γάλα δημιουργώντας την μπουγάτσα με κρέμα.

Στη συνέχεια επιστρέφοντας στην ηπειρώτικη γη συνέχισαν την παρασκευή του γυριστού “boreck” (μπουρεκιού) και της μπουγάτσας (bugatsa) μπουγκάτσα ή πογάτσας( αλμυρής ή γλυκιάς γέμισης πίτας, τυλιγμένης πολύ καλά και στεγανά μέσα στη ζύμη).

Η μπουγάτσα ήταν κάτι το σύνηθες στα ηπειρώτικα νοικοκυριά με τις  γάστρες. Οι ηπειρώτισσες νοικοκυρές συνήθιζαν να φτιάχνουν μπουγάτσα και μπουγατσάκια με ποικιλίες γεμισμάτων για πρωϊνό και απογευματινό κολατσιό των παιδιών πριν και μετά το σχολείο. Επίσης τα χρησιμοποιούσαν για πρόχειρα σπιτικά κεράσματα μαζί με  έναν καφέ στον επισκέπτη.

Η άφιξη των προσφύγων έκανε την μπουγάτσα να κυριαρχήσει στον ελλαδικό χώρο και κυρίως στην βόρεια Ελλάδα όπου εγκαταστάθηκε η πλειοψηφία των προσφύγων. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τους πλανόδιους με τα καροτσάκια τους με το κάρβουνο από κάτω να διαλαλούν την ζεστή μπουγάτσα τους.

Η  πλούσια κρέμα  της μέσα στο τραγανό μπουγατσόφυλλο,  ψημένη παραδοσιακά σε φούρνους από πέτρα , δημιουργεί μια ανεπανάληπτη, γευστική και διατροφική εμπειρία.

Τα πρώτα μπουγατσάδικα  ήταν σημεία αναφοράς (και πολλά εξακολουθούν να είναι) στην καθημερινότητα της πολίχνης  και των πόλεων στη βόρεια Ελλάδα. (π.χ. στα Γιάννενα απέναντι από το ρολόι). Σήμερα τονίζοντας τον  χαρακτήρα του προϊόντος μας θυμόμαστε μαζί τις σταθερές παραδοσιακές  συνήθειες και γεύσεις  μας  που αν μη τι άλλο αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητάς μας!